Informatie

Wat is een gezinshuis?

Een gezinshuis is er voor kinderen, jongeren of jongvolwassenen die niet meer thuis kunnen wonen. Je hebt dan vaak als kind al best veel meegemaakt. Misschien heb je zelfs al in een pleeggezin of leefgroep gewoond. In een gezinshuis groei je op in een 'natuurlijk' gezin in een normale buurt.

Wanneer kom je in een gezinshuis te wonen?

Het fijnste is als je bij je eigen ouders kunt opgroeien. Dit is helaas niet altijd mogelijk. Bijvoorbeeld omdat je ouders problemen hebben of omdat jij het thuis moeilijk hebt. Hulp van buitenaf, zoals van een maatschappelijk werker, heeft niet genoeg geholpen om de situatie thuis te verbeteren. Als het echt niet meer gaat thuis, dan kan een gezinshuis een optie zijn.

Het komt ook geregeld voor dat kinderen of jongeren al in een leefgroep of pleeggezin wonen en van daaruit worden overgeplaatst naar een gezinshuis.

Wat gebeurt er als ik in een gezinshuis ga wonen?

Je woont opeens niet meer thuis, op de leefgroep of in een pleeggezin. Dit is een grote stap. Je woont dan op een andere plek met nieuwe gewoonten, nieuwe huisgenoten en nieuwe opvoeders. Daarom wordt vooraf goed gekeken of jij in dit gezin zult passen.

Je gezinshuisouders helpen en ondersteunen jou zo goed mogelijk om je thuis te voelen. Ook het leren kennen van de andere kinderen in het gezinshuis hoort hierbij. Vaak is dit gezellig, omdat je samen kunt praten, gamen of spelletjes doen. Maar als je behoefte hebt om even alleen te zijn, dan kan dit. Je kunt je bijvoorbeeld terugtrekken op je eigen kamer.

Als dat mogelijk is, dan blijf je op je eigen school. Toch kan het ook zijn dat je naar een nieuwe school gaat. Misschien vind je het fijn om ergens opnieuw te beginnen, misschien was je liever op je oude school gebleven. Ook dan zijn de gezinshuisouders er om je hierbij  te begeleiden.